Registrera ett objekt

När du har loggat in i Sofie hamnar du på sidan Översikt. Klicka på “Lägg till ett nytt objekt” för att påbörja registrering av ett nytt objekt.

En annan väg att gå är via Objekt > Lägg till ett objekt.

Sedan är det bara att börja registrera, Grundinformationen är gemensamma fält för alla typer av objekt. En systemadministratör kan även här dölja fält som inte används så man får bättre översikt. Det fungerar utmärkt att hoppa fram och tillbaka mellan flikarna också se gärna till att spara ofta bara. I detta fall ser man att två fält är rödmarkerade, detta betyder att dessa fält är obligatoriska och måste fyllas i.

När du är klar, scrolla upp så att du kommer till sidans topp igen eller använd pilarna nere i högra hörnet för att komma upp högst upp direkt. Lägg märke till de olika sidorna som finns här: Grundinformation, Objekttypsinformation, Filer, Nyckelord, Publikationer, Tillstånd/vård, Placering/Förflyttning och Relationer.

Gå till fliken Objekttypsinformation.

Här väljer du vilket typ av objekt som ska registreras, exempelvis Fotografi eller Föremål. Sen beroende på du valt så kommer de objektspecifika fälten fram, dessa är unika beroende på vilket objekttyp du valt. Fotografier har inte samma fält som te.x. Kulturhistoriska föremål.

Kom ihåg att spara ofta detta gör du genom att klicka på antingen Spara objekt eller Spara och redigera. Vill du fortsätta bearbeta objektet så använder du de senare alternativet men om du inte ska fortsätta utan ska göra något annat så klickar du Spara objekt då kommer du tillbaka till objektlistningen.

 

Under knappen finns det möjlighet att bocka i om objektet ska vara publikt, det vill säga om det ska visas på den publika sidan och om det ska vara ett utvalt objekt. Finns även en sekretess märkning. Det går att ange om objektet hör till en viss samling eller flera, det går att ange licens för objektet och det går att sätta status på objektet.

Som du redan sett så finns det fler sidor att gå igenom: Filer, Nyckelord, Relationer, Tillstånd/vård, Publikationer. Du kan läsa mer om dessa här:

Lägga till bilder och andra filer
Ange nyckelord
Skapa personrelationer
Skriva in tillstånd/vård
Länka till publikationer

Det finns också mer att läsa om objekt:

Ändra objekt
Ta bort objekt