Registrera ett objekt

När du har loggat in i Sofie hamnar du på sidan Översikt. Klicka på “Lägg till ett nytt objekt” för att påbörja registrering av ett nytt objekt.

101

En annan väg att gå är via Objekt > Lägg till ett objekt.

201

202

Skriv museikod och objektets inventarienummer/bildnummer. Fortsätt nedåt och fyll i alla uppgifter som du känner till.

203

När du är klar, scrolla upp så att du kommer till sidans topp igen. Lägg märke till de olika sidorna som finns här: Grundinformation, Objekttypsinformation, Filer, Nyckelord, Relationer, Tillstånd/vård, Publikationer.

Växla till sidan Objekttypsinformation.

204

Välj objekttyp.

206

När du har valt objekttyp så laddas sidan med de fält som hör till den valda objekttypen. Fyll i de uppgifter som du känner till om ditt objekt.

När du är klar med sidan Objekttypsinformation kan det vara läge att spara objektet. Det gör du med knappen “Lägg till objekt”.

lägg_till_objekt

Under knappen finns det möjlighet att bocka i om objektet ska vara publikt, det vill säga om det ska visas på den publika sidan, och om det ska vara ett utvalt objekt. Det går att ange om objektet hör till en viss samling, det går att ange licens för objektet och det går att sätta status på objektet.

Som du redan sett så finns det fler sidor att gå igenom: Filer, Nyckelord, Relationer, Tillstånd/vård, Publikationer. Du kan läsa mer om dessa här:

Lägga till bilder och andra filer
Ange nyckelord
Skapa personrelationer
Skriva in tillstånd/vård
Länka till publikationer

Det finns också mer att läsa om objekt:

Ändra objekt
Ta bort objekt