Placeringar

Placeringar hittar man i vänster menyn, där kan man se befintliga placeringar, lägga till nya samt söka. Går att se både i Listvy som man ser direkt samt Hierarkisk vy där användare får se föräldraplaceringar samt deras underplaceringar t.e.x. Magasin > Rum > Hylla.

Om användaren väljer Visa på en placering så får man se information om den, går även att se alla objekt eller samlingar som har denna placering eller underplacering. Är det en underplacering du tittar på så står de också vilken som är föräldraplaceringen, denna är även en länk som leder till den placeringen. Tittar man på en föräldraplacering så ser man en lista längst ner på underplaceringar (om den har några). Vart du än befinner dig i verktyget Placeringar så finns de en knapp för att lägga till ny.

Placeringar vid registrering

Detta avsnitt handlar om hur man lägger in placering på objekt/samlingar. I grundinformationen på poster hittar man placeringsfälten, fälten är en bit ner på sidan. Dessa är Nuvarande placering och Ordinarie placering. Till dessa finns även fält för placeringsspecifikation. Nuvarande placering syftar på var objektet befinner sig om de inte är på sin ordinarie placering medan ordinarie placering är precis som de låter, den ordinarie platsen för objektet.

Fälten för placeringsspecifikation är fritext fält där man kan lägga in närmare information om var i ordinarie eller nuvarande placering objektet befinner sig. Är det en fysisk placering så rekommenderar vi ändå att man skapar en underplacering och väljer detta i de andra fälten. Placeringsspecifikation lämpar sig bäst för digitala placeringar, te.x. C:\Bilder\Gruppfoton. Kan vara fotografier man har på datorn eller kanske en USB sticka. Rekommenderar även dessa fält ifall man vill specificera mer exakt var i placeringen/underplaceringen objektet befinner sig, t.e.x. låda eller hyllplats. Kan ju vara så att man har underplacering Hylla A men inte gjort egna placeringar för lådor eller pärmar då kan man skriva in dessa i Placeringsspecifikation.

Flik Placering/Förflyttning

Utöver det man lägger in i Grundinformationen ovan så finns de även en flik i objektregistreringen. Denna flik kan användas om ett objekt ska flyttas eller om du behöver skriva in ytterligare information om dess placering. Här går då även att se historik kring hur objektet flyttats.

I första rullisten väljer man om fälten ska uppdateras i samband med ny placering/förflyttning. I placeringsbestämning så lägger man in den nya placeringen för objektet. Efter dessa så är de valfritt hur mycket information som man vill lägga in, te.x. datum för flytt etc. När du fyllt i det som ska fyllas i så träder ändringarna i kraft när du sparar objektet.

Såhär kan de se ut på ett objekt när användaren fyllt i information med både nuvarande och ordinarie placering samt att förflyttning har gjorts:

I denna skärmbild ser man att objektet först var placerat i Jörgens rum mellan 2017-11-13 till 2018-11-20 sedan flyttades de till sin ordinarie placering Fotoarkivet. Däremot befinner de sig just nu i Förrådet.