Skapa användare

Det första man gör är att skapa en användare. Menyvalet för detta hittar du högst upp på startsidan.

Här kan du skapa nya användare samt få en översikt över de befintliga samt deras behörigheter. Har man väldigt många så finns även en sökfunktion.

Klicka sedan på Lägg till en användare.

Här väljer man Användarnamn, Synligt namn, E-post till användaren och Roll. Klicka sedan på “Lägg till användare”. Ett e-post kommer skickas till adressen man angivit, de kan där klicka på en länk som leder dem till en sida där de väljer lösenord och sedan aktiveras användaren och kan börja användas. Kom ihåg att meddela vilken användarnamn du gett dem.

OBS! Det händer att aktiverings mailet hamnar i skräpposten så be mottagaren kontrollera där också ifall de inte hittar de. Om mot förmodan inget e-post kommer så kan du som administratör välja lösenord åt dem och aktivera användaren. De kan sedan enkelt byta lösenord själv efter de loggat in i systemet.

För att utföra detta gå först in i redigera läge på användaren och gå till Byt lösenord fliken. Skriv där ett lösenord två gånger och tryck Spara ändringar. Då skickas du tillbaka till första fliken och längst ner ser du en bokruta vid texten “Aktiv?”. Kryssa för den och spara ändringar igen. Nu är du klar och kan meddela användarnamn och lösenord.

Det finns fem olika nivåer (roller).

  • Systemadministratör – Har tillgång till allt som går att göra med systemet.
  • Administratör – Har tillgång till allt förutom ändra plug-ins, Inställningar, teman samt hantera användare.
  • Gäst – Kan inte ändra något utan bara visa objekt och samlingar.
  • Registrerare – Kan lägga in nya objekt, ändra och ta bort de objekt som de själva lagt in. Det är också möjligt att redigera andras objekt. De kan dock inte göra sina objekt Publika
  • Skribent – Liknar Registrerare när de kommer till rättigheter, de kan dock inte se historik. Vill man ha en användare som kan ändra andras objekt och en som inte får de så kan man ställa in detta i SofieAccess plug-in (se Användarrättigheter – inställningar).